کرمان رصد

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی–19| «اقتصاد اسلامی» جزئی از کل اقتصاد است؟ اقتصادي

اقتصاد اسلامی–19| «اقتصاد اسلامی» جزئی از کل اقتصاد است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اقتصاد اسلامی، با استناد به مبانی خاص خود، بطور طبیعی می‌تواند به عنوان بخشی از تحقیقات اقتصادی در سطح جهانی مطرح شود، اما در عین حال استقلال خود را از سایر رویکردها و مبانی اقتصادی حفظ می‌کند. - اخبار اقتصادی -
تاریخ اندیشه اقتصادی، از دوران مرکانتلیسم تا مکاتب مدرن، روایتگر تکامل مستمر ایده‌ها و دیدگاه‌های اقتصادی است که از تأملات فردی دانشمندان آغاز شده و به شکل‌گیری مکاتب متعدد انجامیده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این مکاتب، از کلاسیک‌ها و منتقدان‌شان تا کینزی‌ها، نهادگرایان، و نئولیبرال‌های معاصر، همواره تلاش کرده‌اند پدیده‌های اقتصادی را تبیین یا اصلاح کنند. در این میان، رویکردهای ارتدوکسی و هترودکسی نیز به‌عنوان جریان اصلی و بدیل، نقش بسزایی در توسعه ادبیات اقتصادی ایفا کرده‌اند. اگرچه ریشه‌های این اندیشه‌ها را می‌توان تا دوران فلاسفه یونان باستان نیز پی گرفت، اما در قالب مدرن، هر مکتب با ارائه نظریات جدید، نقشی در اصلاح یا تکمیل مکاتب پیشین داشته است و به غنای این تاریخ پرفرازونشیب افزوده است.
از همین پرونده بیشتر بخوانید
+ اقتصاد اسلامی یعنی نقد اقتصاد متعارف؟ + تفاوت اقتصاد اسلامی و هترودکس و ارتدکس در هفت دهه اخیر، پژوهشگران دانشگاهی (و حوزوی) در سراسر جهان بطور گسترده‌ای به مطالعه ابعاد مختلف اقتصاد اسلامی پرداخته‌اند. این تحقیقات، به‌ویژه در حوزه نظام مالی بدون بهره (ربا) و بانکداری اسلامی، ادبیاتی غنی و ابزارهایی نوین ارائه داده‌اند که هم با بازارهای مالی مدرن سازگارند و هم از بهره عاری‌اند. از بررسی اندیشه‌های اقتصادی دانشمندان مسلمان گرفته تا تحلیل نظام اقتصادی اسلام، مالیات، تأمین اجتماعی و اقتصاد خرد و کلان با رهیافت اسلامی، این مطالعات حوزه‌های گوناگونی را پوشش داده‌اند. عناوینی نظیر توسعه در اسلام، عدالت و توزیع درآمد، کارآیی اقتصادی و همسویی آن با عدالت نیز از جمله مباحثی بوده‌اند که تاکنون در بیش از 12,000 اثر علمی به زبان‌های فارسی، عربی و انگلیسی بررسی شده‌اند. این تلاش‌ها نشان می‌دهد که اقتصاد اسلامی به‌عنوان یک حوزه مطالعاتی مدرن، بطور جدی در قرون اخیر جایگاهی علمی یافته است.
با توجه به دستاوردهای گسترده و عمیق در عرصه اقتصاد اسلامی، به‌راحتی می‌توان این حوزه را به‌عنوان بخشی معتبر و اثرگذار از مطالعات اقتصادی در کنار سایر رویکردهای رایج اقتصادی قرار داد. به عبارت دیگر، اقتصاد اسلامی جایگاهی مستحق در ادبیات جهانی اقتصاد دارد، و سهم قابل توجهی در غنی‌تر و عمیق‌تر کردن این ادبیات ایفا می‌کند. بنابراین، گنجاندن آن به‌عنوان یک مکتب یا پارادایم مستقل، هیچ مانعی ندارد و می‌تواند موجب افزایش تنوع و ارزشمندی مطالعات اقتصادی در سطح جهانی شود.
درعین‌حال، دکتر حسن سبحانی، در کتاب گرانمایه «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» تأکید می‌کند:
نباید این نکته را مورد غفلت قرار داد که امکان مطروحه در این بحث نباید تمایزات و تفاوت‏‌های بنیادین اقتصاد اسلامی با نظام اقتصادی سرمایه‏‌داری و همچنین نظام اقتصادی سوسیالیسم را نادیده بگیرد و بر همان سیاقی که عمده مکاتب و رهیافت‌‏های اندیشه‏‌ای و نظری مکاتب اقتصادی در قلمرو اصلی سرمایه‌‏داری شکل گرفته‌‏اند این تصور مطرح باشد که مکتب اقتصادی اسلام هم در همان قلمرو جای می‏‌گیرد و با مبانی آن همگرایی دارد. همین تذکر درباره سوسیالیسم هم وجود دارد؛ یعنی پذیرفتنی نیست که از همسویی برخی از نقدها و رویکردهای اقتصادی اسلام با آنچه در اقتصادهای سوسیالیستی، چه در مطالب خاص آن و چه در بخش‏‌هایی که به نقد سرمایه‏‌داری مرتبط است مطرح شده است. این استنتاج موضوعیت یابد که در قلمرو سیستم اقتصادی سوسیالیستی که دارای الگوها و رویکردهایی همچون سوسیالیسم بازار محور یا سوسیالیسم برنامه‌محور می‏باشد الگویی به نام اقتصاد اسلامی هم وجود دارد که از اشتراکات و وابستگی‏‌های ارگانیک با سوسیالیسم برخوردار است (صص 122 و 123).
+ کل پرونده «اقتصاد اسلامی» در تسنیم {اینجا} در دسترس است.
اقتصاد اسلامی، با استناد به مبانی خاص خود، بطور طبیعی می‌تواند به عنوان بخشی از تحقیقات اقتصادی در سطح جهانی مطرح شود، اما در عین حال استقلال خود را از سایر رویکردها و مبانی اقتصادی حفظ می‌کند. همانطور که سایر مطالعات اقتصادی نیز از آنچه در قلمرو اقتصاد اسلامی مطرح است، مستقل و قابل تفکیک هستند. این استقلال نشان‌دهنده جایگاه ویژه اقتصاد اسلامی در مجموعه گسترده‌تری از علوم اقتصادی است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/696940/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرسپولیس در فکر انتقام/ امضای حکم سقوط یک تیم در مازندران

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر مس رفسنجان

خبری مهم از راهرو پرسپولیس رسید

تمرین بهاری پرسپولیس پیش از پرواز به رفسنجان

عکس | سلفی محمدرضا گلزار با ستاره المپیکی ایران

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ترانه «بگو به باران» را از چارتار بشنوید

ملودی ماندگار و آرامش بخش فیلم «گلادیاتور» با پیانو

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

رودریگو در اندیشه جدایی از رئال مادرید، به دو دلیل / ادعای بزرگ مارکا

آخرین تمرین نساجی: برای آخرین امید

آپدیت مصدومیت ستاره تمام نشدنی والیبال ایران

کرمانشاه قهرمان مسابقات ووشو دختران کشور شد

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای بازی با مس رفسنجان + ساعت بازی

روستای شفیع‌آباد در آستانه ثبت جهانی؛ گام بلند برای توسعه گردشگری

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

تک نوازی زیبای سه تار در طبیعت

موزیک ویدئوی «بدون قرار قبلی» با صدای محمد معتمدی

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

سطل زباله هوشمند Ameru با قابلیت تفکیک خودکار

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فردا بازی بزرگی برابر پرسپولیس داریم؛ از تیم ملی امید پیشنهاد داشتم

پورموسوی: بازی با پرسپولیس روز بزرگی برای مس خواهد بود

برخی شیطنت کردند اما ما با خدا معامله کردیم!

تعریف محور‌های گردشگری مشترک کرمان و فارس

پورموسوی: فردا مصاف بزرگی برای ما و پرسپولیس خواهد بود/ 2 بار از تیم ملی امید پیشنهاد داشتم

تمرین علیه شایعات، تصویر علیه شنیده ها؛ بازداشتی در کار نبود!

بوژوویچ: سرقت نکردم، اجازه خداحافظی می‌دادید!

ماتزاری و استقلال، ماراتن دوباره آغاز شد!

برچسب غیرقابل فروش روی ستاره خاموش پرسپولیس

پایان کار شاه‌ماهی نقل و انتقالات پرسپولیس

اولین واکنش مربی بزرگ اسپانیایی به شایعه استقلال

تک نوازی زیبای سه تار در منظره طبیعی

اجرای احساسی و زیبا از سینا درخشنده و حمید هیراد

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

شیلا، ستون خانواده: داستان یک ستاره و مادری که رویای او را ساخت/ پسری که سگها را دریبل می‌زند، حالا در اندیشه فتح اروپاست!

اعلام ترکیب النصر: رونالدو در اندیشه اولین فینال آسیایی

مدیرعامل گوگل دیپ‌مایند: هوش مصنوعی تا ده سال آینده تمام بیماری‌ها را ریشه‌کن می‌کند